Rehberlik servisi; özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerine yönelik aile eğitimi hizmetlerini planlar ve gerektiğinde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak çalışmalarını yürütür.Öğrencilerin sorumluluk sahibi, yeni koşullara ayak uydurabilen ve sorunlar karşısında çözüm üretebilen yeterliliğe ulaşmasını hedeflenir. Bu anlamda sadece öğrenciler ile çalışmalar yapmaktan ziyade öğretmenleri ve velileri de içine alan bir yaklaşım benimsenir. Çünkü bir öğrencinin eğitimi ve psiko-sosyal gelişimi en etkili olarak öğrenci-öğretmen-veli işbirliği ile sağlanabilir.
Bireysel Danışma Hizmetleri:
Öğrenciler ve veliler ile randevulu bireysel görüşmeler gerçekleştirilir. Özel durumlarda bu sıklık ihtiyaca göre arttırılır. Öğretmenlerle de düzenli olarak görüşülerek öğrencilerin gelişim süreçleri takip edilir. Ailelere yönelik aşağıdaki çalışmalar yıl içerisinde yapılır:
- Bireysel aile görüşmeleri
- Aile ile telefonla görüşme
- Küçük gruplarla aile toplantıları
- Büyük gruplarla aile toplantıları
- Ev ziyaretleri
Anne Baba Öğretmen Görüşmeleri:
Okullarda anne babalarla iletişim kurmak ve çeşitli amaçlara dönük görüşmeleri gerçekleştirmek için en yaygın kullanılan uygulama biçimi, anne babalarla yapılan toplantılardır. Çoğunlukla veli toplantıları olarak bilinen bu toplantılar anne babalarla öğretmenlerin grup ya da bireysel olarak yüz yüze yaptıkları görüşmelerdir.
Anne Baba Çalışmaları:
Velilerimizin, çocuklarının gelişiminde ihtiyaç duydukları konularda paylaşımda bulunmaları, farkındalık kazanmaları, bilgi edinmeleri ve farklı bakış açıları geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla etkinliklerle yürütülen çalışmalardır. İletişim, çatışma çözme, ebeveyn tutumları, ergenlik ve yaş dönemine ait sorunlar ile başa çıkma vb. konular ele alınır.
Seminerler:
Öğrencilerin eğitsel, mesleki ve bireysel gelişimleri ile ilgili çeşitli alanlarda velilerimize bilgilendirici seminerler verilir.